YAŞAM KALİTEMİZİ YÜKSELTMEK İÇİN KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER
“Yaşam kalitemizi yükseltmek için küçük değişiklikler”
Aslında yaşlanabilmek çoğu zaman öyle görmesek de; büyük bir şans. Bunu huzurla kabullenebilmek ve tadını çıkarmak için yapacağımız şeyler anlamlı fark yaratabilir hayatımızda. Gücü, kuvveti yerinde,sağlıklı, dinamik, çekici bir ihtiyar olmayı kim istemez 😊.
🌸İleri yaşlarda başımızın belası; kemik erimesinden beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek ciddi anlamda korunabiliriz. 🌸Örneğin şekerli, unlu ya da basit karbonhidratlı besinlerin kemik erimesine sebep olduğunu biliyor muyuz? Çayınıza attığınız her şeker, hatta tatlandırıcının; kemiğinizden o büyüklükte bir parça alıp götürdüğünü düşünün. İlla ki ben bir şey eklemem gerek diyorsanız; “stevia” (bir bitki özü) ya da tarçın deneyin.
🌸Pide, hamurişi, pastane ürünlerini sadece çok özel zamanlara saklayın. Mümkünse hiç yemeyin😕.
🌸Meşrubat ya da meyvalı soda keza. İnsanların bunları tüketebilmesine inanın hem çok şaşırıyor, hem de üzülüyorum.
🌸Yaşımız ilerledikçe; hayvansal ürün ağırlıklı beslenme (buna süt ve ürünleri de dahil) kemik yıkımını arttırıyor. Tercihimizi sebze ( mevsiminde; kabak, kapya, biber, her renk lahana), yeşillik ( roka, yeşil soğan, brokoli vs) ve tercihan kavrulmamış badem, kabak çekirdeği, ceviz, fındık gibi sağlıklı potasyum, kalsiyum, magnezyum kaynaklarından yana kullanalım.
🌸Bunların D3 ve K2 vitamini ile birlikte sağlıklı kemiğin yapıtaşları olduğunu unutmayalım.
🌸Sanki ileri yaş hastalığı gibi gözükse de kemik erimesi 35’li yaşlardan itibaren başlayabiliyor. Erken menapoz, yumurtlamada sorunlar, PCOS, endometriosis, şeker hastalığı, hareketsizlik ve kortizon kullanımı gibi durumlar da kemik yıkımını iyice arttırabiliyor. Bu nedenle kemik sağlığımızı düşünmeye başlamak için aksakallı dede/nine😉 olmayı beklemeyelim. Bu bilgiler kanser de dahil olmak üzere diğer başka hastalıklardan korunmak için de önemlidir.
🌸Bu güzel havada, biraz güneş ışığı, bol oksijen, azıcık direnç egzersizi ile başlayalım çalışmalara 😊.